[RETIREMENT HOME]

PerspectiveRH 2.png

Open competition 2014, Zagreb

House is a block with a protected green courtyard connected to a forest located on the back of the object.

The home consists of a large number of users and the different functional groups they belong to. It is intended to be “non-separable” by the principle of functionality, connecting all groups and users to a unique, simply organized community, where common spaces are intertwined and open to all users.

The home is typologically organized as a block that partially functions as a two tract separated with corridor, and partly as a one tract. Most accommodation units are organized on the upper floors, while the ground floor occupies: entrance, common, public and business spaces.

The stiff and functional block opens at the corners; to indicate the entrance; to allow upper green terraces (just look while waiting the elevator or active use as an outdoor space); to turn into coffee bar or a covered terrace in front of the living room on the ground floor.

A visually unified building dominated by mass and void play, light and shadow, the whiteness of a wall and glass surface of the openings and fences; is complemented by “additions” (upper terrace with greenery, living room in the courtyard, chapel on the third floor which is pull out as a console). The additions are treated differently; by color and material.

The yard and the forests are physically separated due to the structure of the block. As the block realizes visual contact on both, the intention is to create a physical link between them. On the southern, shady part of the yard there are mild stairs that descend through open passage below the block and penetrate into the woods. Further, a walkway will follow, which will follow the terrain slopes through the woods (along with some resting on their path) and return (climb) to the ground floor of the block.